15Φεβ2012 
Τετάρτη  
 
 
 
 
 
 
08.00-09.00 
Εγγραφές  
 
 
 
 
 
 
09.00-10.30 
Ενότητα 1: Συντονιστής Μιχαήλ Αργύρης, Πρόεδρος SITE Greece 
 
 
 
 
 
 
 
Η Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή και Γαστρονομία ως Παράγων Ανάπτυξης του Τουρισμού και της Οικονομίας 
 
 
 
Νίκος Κατσαρός, Δ/ντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ 
 
 
 
Μεσογειακή Διατροφή: Η ¶υλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας και Οικονομικές Προοπτικές 
 
 
 
Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια, Μανιατάκειο Ίδρυμα 
 
 
 
Η Αναμόρφωση της Εικόνας του Ελληνικού Τουρισμού και της Γαστρονομίας στο Πλαίσιο της Βιωσιμότητας 
 
 
 
Γιάννης Καραμπάσης, Green Evolution 
 
 
 
Η Βιολογική Καλλιέργεια & το Πρότυπο ΒΙΟ Kouzina στην Υπηρεσία της Γαστρονομίας και του Τουρισμού 
 
 
 
Βασιλική Ρούση, Υπεύθυνη Πιστοποίησης, ΒΙΟΕΛΛΑΣ 
 
 
 
Φέρε το Προϊόν σου να το Κάνουμε Εμπειρία! (Μέρος 1) 
 
 
 
Κωστής Σταματόπουλος, Trekking Hellas 
 
 
 
 
 
 
10.30-11.00 
Διάλειμμα καφέ  
 
 
 
 
 
 
11.00-13.00 
Ενότητα 2: Συντονιστής Κώστας Κωνσταντινίδης, Ηλιότοπος 
 
 
 
 
 
 
Επίσημη έναρξη - Χαιρετισμοί 
 
 
 
Απονομή βραβείου αριστείας IMIC - SITE Greece 
 
 
 
Κεντρικές Ομιλίες 
 
 
 
Turning the Tide? UK Travel and TourismTrends for 2012 and their Implications for Greece 
 
 
 
Scott McCabe, Ass. Professor in Tourism Management/Marketing, Nottingham University 
 
 
 
Ελληνικός Τουρισμός προς το 2020: Αναφορά προόδου 
 
 
 
Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ 
 
 
 
Εντυπώσεις από μια Μικρή Γαστροναυτική Εκστρατεία ανά την Ελλάδα 
 
 
 
Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουρισμού και Μάρκετινγκ 
 
 
 
 
 
 
13.00-14.00 
Γεύμα  
 
 
 
 
 
 
14.00-16.00 
Ενότητα 3: Συντονίστρια Μαργαρίτα Μανούσου, Διευθύντρια Σύνταξης Περιοδικού “Τουριστική Αγορά”, Project Director “MEETINGREECE” 
 
 
 
 
 
 
 
Συνέργειες για την Eπιτυχία 
 
 
 
Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος 
 
 
 
Recipes for Successful Oenotourism 
 
 
 
John Szabo, Master Sommelier 
 
 
 
Με τη χορηγία των οινοποιείων της Σαντορίνης (με αλφαβητική σειρά) 
 
 
 
Argyros Estate, Artemis Karamοlegos Winery, Boutari Winery, Canava Roussos, Gaia Wines, Gavalas Winery, Hatzidakis Winery, Santowines 
 
 
 
Ελληνικό Κρασί – Προϊόν της Δημιουργικής Ελλάδας 
 
 
 
Γιώργος Μακρής, Οινικός (εξ)ερευνητής 
 
 
 
Στρογγυλό Τραπέζι 
 
 
 
Οινοτουρισμός στην Ελλάδα: Προβλήματα, Ευκαιρίες, Προοπτικές 
 
 
 
Συντονίστρια Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος, Βουλευτής Επικρατείας, Πρέσβειρα του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού 
 
 
 
Συμμετέχουν: Γιάννης Μπουτάρης, Οινοποιός – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης 
 
 
 
Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου  
 
 
 
Ιωάννης Βογιατζής, Οινοποιός, Πρόεδρος Ένωσης Οινοπαραγωγών της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) 
 
 
 
Εκπρόσωπος Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού 
 
 
 
Μανώλης Κουτουλάκης, Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων & Ανάπτυξης 
 
 
 
 
 
 
16.00-16.15 
Διάλειμμα καφέ 
 
 
 
 
 
 
16.15-18.15 
Ενότητα 4: 
 
 
 
 
 
 
16.15-17.15 
Στρογγυλό Τραπέζι 
 
 
 
Ελληνικό Πρωινό: Η Ώρα της Υλοποίησης 
 
 
 
Συντονίζει: Γιώργος Πίττας, Συγγραφέας, Ξενοδόχος, Υπεύθυνος για το πρόγραμμα καθιέρωσης Ελληνικού Πρωινού του ΞΕΕ 
 
 
 
Συμμετέχουν:  
 
 
 
Μανώλης Μαρκόπουλος, Υπεύθυνος Έρευνας και Τεχνολογικών Εφαρμογών Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου 
 
 
 
Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Μέλος Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Οινοποιός 
 
 
 
Χρύσα Αντωνίου, Μέλος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου 
 
 
 
Βάσω Κριτάκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Συγγραφέας-Γευσιγνώστρια 
 
 
16.15-17.15 
Φέρε το Προϊόν σου να το Κάνουμε Εμπειρία! (Μέρος 2) 
 
 
 
Κωστής Σταματόπουλος, Trekking Hellas 
 
 
 
 
 
 
 
Γευσιγνωσία κρασιών Σαντορίνης 
 
 
 
 
 
 
20.30 
Δείπνο (προαιρετικό)  
 
 
 
 
 
 
16Φεβ2012 
Πέμπτη  
 
 
 
 
 
 
09.00-10.30 
Ενότητα 5: Συντονιστής Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, Εκδότης Περιοδικού Χρήμα & Τουρισμός, Διευθύνων Σύμβουλος KSD, Μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ 
 
 
 
 
 
 
 
Θρησκευτικός Τουρισμός: Μία Νέα Ταυτότητα για τη Μαζική Εστίαση 
 
 
 
Μάγδα Πειστικού, Υπ. Διδ. Πάντειο Πανεπιστήμιο 
 
 
 
Γαστρονομικός Τουρισμός. Ήπιος Περιηγητικός Τουρισμός με Θέμα τη Γαστρονομία, Ευκαιρία Ανάπτυξης Επιχειρήσεων. Servqual σε «Κυνήγι Τρούφας στα Γρεβενά» 
 
 
 
Γιώργος Παλησίδης, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Υπ. Δ. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  
 
 
 
Athens Food Tours: Μια Νέα Γαστρονομική Εμπειρία για τους Επισκέπτες της Αθήνας 
 
 
 
Δέσποινα Σαββίδου, Athens Walking Tours 
 
 
 
Η Εμπειρία της Παράδοσης στον Τουρισμό & τα Τοπικά Προϊόντα στη Μαζική Εστίαση 
 
 
 
¶ντα Καραγιάννη, Praxis Plus, Ξενοδοχείο Irene Palace 
 
 
 
 
 
 
10.30-11.00 
Διάλειμμα καφέ  
 
 
 
 
 
 
11.30-13.30 
Ενότητα 6: Συντονιστής Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος 
 
 
 
 
 
 
 
Η Ανταγωνιστικότητα των Προορισμών μέσα από Καινοτομίες στον Τουρισμό 
 
 
 
Sotiris Hji-Avgoustis, Prof. & Chair, Indiana University Purdue University Indianapolis, Dpt of Tourism, Conventions & Event Management (USA) 
 
 
 
Brian Krohn, Assistant Professor in the Department of Tourism, Conventions and Event Management (TCEM), Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) 
 
 
 
Τοματοπολτός Σαντορίνης, ένας Διαχρονικός Κόκκινος Πρεσβευτής 
 
 
 
Μάρκος Καφούρος, Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines 
 
 
 
Το Κίνημα για την Επιστροφή στην Κρητική Διατροφή και η Καθιέρωση της Κρήτης ως Γαστρονομικός Προορισμός 
 
 
 
Ζωή Νόβακ, Διευθύντρια Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας 
 
 
 
Θεσμοφόρια: Ύμνος στη Γη και στη Γονιμότητα. Πρόταση για Καθιέρωση Θεσμού Εκδηλώσεων για τη Μεσογειακή Διατροφή-Σύνδεση Γαστρονομίας, Τουρισμού 
 
 
 
Γιολάντα Τότσιου, Σύμβουλος Καινοτομίας και Πολιτισμού, Agropole ΕΠΕ 
 
 
 
Τελετουργική Γαστρονομία. Η Γαστρονομική Πτυχή των Πανηγυριών στα Νησιά του Αιγαίου  
 
 
 
Γιώργος Πίττας, Συγγραφέας 
 
 
 
 
 
 
13.00-14.00 
Γεύμα 
 
 
 
 
 
 
14.00-15.30 
Ενότητα 7: 
 
 
 
 
 
Wines from Santorini: Born of Earth Wind & Fire 
 
 
 
Σοφία Πέρπερα, Οινολόγος, ιδρύτρια του All About Greek Wine 
 
 
 
 
 
 
 
Στρογγυλό Τραπέζι  
 
 
 
Η Επικοινωνία της Γαστρονομίας 
 
 
 
Συντονιστής: Δημήτρης Αντωνόπουλος, Δημοσιογράφος 
 
 
 
Συμμετέχουν: 
 
 
 
Αλβέρτος Αρούχ, Συγγραφέας Εστίασης 
 
 
 
Μυρσίνη Λαμπράκη, Συγγραφέας Γαστρονομίας, Δημοσιογράφος 
 
 
 
Βαγγέλης Σπάρταλης, Εμπορικός Διευθυντής Real Group  
 
 
 
Χρήστος Σοκόλης, Ειδικός σε θέματα δημοσίων σχέσεων, οργανωτής εκδηλώσεων 
 
 
 
Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Εστιάτορας 
 
 
 
 
 
 
16.00-18.00 
Εκδήλωση Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
“O Κόκκινος Πρεσβευτής” 
 
 
 
 
 
 

Υπό την Αιγίδα










Designed + developed by Heliotopos