Γιώργος Μακρής


Ονομάζομαι Γιώργος Μακρής και είμαι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός. Αποφοίτησα από το ΕΜΠ το 1976 και από το 1979 έως σήμερα εργάζομαι ως επιστημικός συνεργάτης στη Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.

 

Ειδικεύομαι στις αποτυπώσεις μνημείων, αυτό το θέμα ερευνώ, διδάσκω στους φοιτητές μας και... αυτό το θέμα με ταξίδευε στην Ελλάδα.

 

Με ταξίδευε γιατί τώρα, μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, με ταξιδεύει και το κρασί.

 

Περί τα τέλη του 2001 "έφαγα κατακούτελα την πέτρα" και από τότε ......

 

Επισκέπτομαι περιοχές, γυρίζω τα οινοποιεία, καταγράφω παραγωγούς, αμπέλια, ποικιλίες, κρασιά αλλά και κάβες, εστιατόρια, καταλύματα, εργαστήρια τοπικών προϊόντων, ενδιαφέροντα σημεία και δραστηριότητες. Bεβαίως, στο βαθμό που είναι δυνατό, μελετώ και την οινική ιστορία του κάθε τόπου. Δε χρειάζεται να πω πως μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι εκ των ων ουκ άνευ.

 

Επιδίδομαι, λοιπόν, συστηματικά στον οινοτουρισμό μα (καθώς το χρήμα πολλοί εμίσησαν αλλά τη δόξα ουδείς ...... σωστά ή πάει ανάποδα;) αρέσκομαι στον τίτλο του οινικού (εξ)ερευνητή.

 

Αρχικώς, όλη αυτή η δραστηριότητα περίμενε την ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί και γινόταν με ιδία χρηματοδότηση. Από τις αρχές του 2007 έως το τέλος του 2010 είχα την υποστήριξη της εφημερίδας ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ και η οινική μου έρευνα πήρε συστηματικό χαρακτήρα.

 

Στο διάστημα αυτό η εφημερίδα φιλοξένησε στη στήλη "Οινικές Εξερευνήσεις" (δείτε τις δημοσιεύσεις και κατεβάστε τις σε μορφή PDF) τις εντυπώσεις που αποκόμισα από τα ταξίδια μου. Από τον Απρίλιο του 2008 έως τα μέσα του 2010 είχα και την επιμέλεια της στήλης ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ, όπου παρουσίαζα τα καινούρια κρασιά. Εκτός απο αυτές τις στήλες κατά καιρούς έγραψα και διάφορα άλλα οινικά θέματα.

 

Το 2008 ξεκίνησα ατύπως συνεργασία με το Γεωτρόπιο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, παρουσιάζοντας διάφορα οινικά θέματα και επιμελούμενος το αντίστοιχο κομμάτι σε κάποιες από τις ειδικές εκδόσεις του περιοδικού. Από τον Φεβρουάριο 2009 αυτή η συνεργασία έγινε μόνιμη και έτσι, κάθε Σάββατο, έως τον Ιούνιο 2010, που η εφημερίδα ανέστειλε την κυκλοφορία του περιοδικού, μια συνταγή και ένα κρασίσυνόδευσαν κείμενα για πολλές και διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

Παρακαλώ, σημειώστε πως, αν και γράφω/δημοσιεύω, δε δηλώνω δημοσιογράφος.

 

Και ένα τελευταίο που θα βοηθήσει να καταλάβετε πως σκέπτομαι και λειτουργώ:

"Από τα τόσα πολλά που έχω διαβάσει για το κάπνισμα και το ποτό, αποφάσισα να γίνω επιλεκτικός στο διάβασμα".

 

Είναι κλεμμένο προφανώς αλλά και ελαφρώς παραφρασμένο. Στο πρωτότυπο, ο διάσημος συγγραφέας που το είπε έκοψε το διάβασμα. Αλλά είναι δυνατό να κόψει κανείς το διάβασμα;

 

 

Πίσω στη σελίδα των ομιλητών

Designed + developed by Heliotopos