Γιάννης Μπουτάρης


Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 από το Στέλιο και τη Φανή Μπουτάρη. Μετά την αποφοίτησή του από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ., ασκήθηκε στην Οινολογία στο Ινστιτούτο Οίνου στη Λυκόβρυση Αττικής και απέκτησε το δίπλωμα του Οινολόγου. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. (1969–1996) . Τώρα είναι Πρόεδρος της εταιρίας "ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε." με τα ομώνυμα κρασιά και οινοποιεία στους ιδιόκτητους αμπελώνες Γιανακοχωρίου και Αμυνταίου .

 

Έχει μακροχρόνια και ενεργή δραστηριότητα ως Πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. σε πολλές επαγγελματικές οργανώσεις από το 1980 ως σήμερα :

 

- ΣΕΟ, EΘΝΙΚΗ 3ΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝCΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥ & ΟΙΝΟΥ., Εν.Ο.Α.Β.Ε. – Ενωση οινοπαραγωγών του αμπελώνα της Βόρεια Ελλάδας,

- A.R.E.V. –Ευρωπαϊκή ένωση οινοπαραγωγικών περιφερειών,

- 3ΙΕΘΝΗΣ ΑΚΑ3ΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ - Γενεύη

 

Επίσης, δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού:

AΡΚΤΟΥΡΟΣ (Ιδρυτικό μέλος –1992- της αστικής εταιρίας που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος) ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Ιδρυτικό μέλος, από το 1987 μέχρι σήμερα μέλος του Δ.Σ.)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΗ 2000 – Πρόεδρος (2003-Απρ.2004)

Τo 1991 αποτοξινώθηκε από το αλκοόλ και συνέβαλε μαζί με άλλους στη συγκρότηση, για πρώτη φορά, ομάδων Ανώνυμων Αλκοολικών στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε, ασχολείται με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εξαρτήσεων.

Έλαβε μέρος στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη

Θεσσαλονίκη» η οποία έλαβε το 16% των ψήφων.

Τo 2010 εξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την ίδια παράταξη.

 

Έχει βραβευθεί και λάβει πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων :

«2003 ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ» Διάκριση του διεθνούς κύρους περιοδικού TIME που τον ανακήρυξε "ήρωα" για το έργο του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΟΙΝΟΥ" Οινοποιός της χρονιάς 2003

Πίσω στη σελίδα ομιλητών

Designed + developed by Heliotopos